Dota 1

Dota är akronym för Defence of the Ancients. Målet med spelet är att varje lag ska förstöra deras motståndares Ancient, en hårt bevakad byggnad. MOBA-spel använder kartor och i detta rollspel hittar du Ancients i motsatta hörn på kartan. Du använder guld för att köpa utrustning som hjälper dig besegra motståndarna. Dota 1 introducerades 2002 och blev efter några år ett populärt spel. Många olika lag bildades runt om i världen och det har spelats på flera världsomspännande turneringar, såsom Blizzard Entertainment’s BlizzCon. Dota 1 var en av de största inspirationerna till MOBA-genren. En fristående uppföljare till spelet släpptes 2013 – Dota 2.

Hur spelar du Dota 1?

Dota 1 är ett spel som bygger på samarbete. Det är svårt att som ensam spelare leda laget till seger. I spelet möter två lag varandra – Sentinel och Scourge. Sentinel-teamet är baserade på sydvästra hörnet av kartan, och Scourge-teamet i nordöstra hörnet. Varje bas försvaras av torn och olika enheter skyddar huvudvägarna som leder till deras bas. I mitten av varje bas ligger byggnaden, Ancient, som motståndarna måste förstöra för att vinna spelet. Varje spelare kontrollerar en hjälte. Alla hjältar har olika egenskaper och taktiska fördelar gentemot andra hjältar. Spelet fokuseras kring de starka hjältarna och du behöver inte fokusera på att bygga upp baserna.

Spellägen

Dota 1 har olika spellägen som dikterar hur svåra och trixiga scenarier som hjältarna kommer ställas inför. Flera av spellägena kan kombineras, vilket leder till mer oväntade scenarier och alternativ. Innan en match början väljer man spelläge. Val av hjälte kan antigen göras av dig som spelare eller också kan du bli slumpmässigt tilldelad en hjälte. Din hjälte får guld när den dödar eller förstör fiendens enheter, baser och fiendens hjältar. Ju mer guld, desto bättre kan du utrusta din hjälte. Uppföljaren Dota 2 har vunnit många spelares hjärtan men många väljer ändå att spela Dota 1 av nostalgiska skäl.