Grundkurs – val av champ

Det finns ungefär 130 olika hjältar i League of Legends. Alla dessa har en main role som antingen Top, Jungle, Mid, Support eller ADC. De allra flesta går att spela på flera olika positioner med stor framgång så länge man vet vad man gör. Ju bättre lag man har desto viktigare blir lagets dynamik. Är man ett gäng nybörjare spelar det inte så stor roll men spelar man på någorlunda avancerad nivå så kommer man ha en enormt stor nackel av att inte ha en eller två riktiga tanks till exempel. I synnerhet nu när spelet är utformat så att även tanks kan göra ordentligt med skada.

Det är inte bara vilken hjälte man väljer att spela som har betydelse utan också vad man väljer att bygga. Varje hjälte har sex item slots som man kan fylla upp med olika vapen, rustningar och liknande. I League of Legends får man lite pengar hela tiden även om man inte gör något. Utöver det så får man lite pengar för varje minion man dödar och dessutom för varje gång man dödar eller assisterar i att döda en spelare i motståndarlaget. Dessa pengar använder man sedan för att köpa föremålen som man vill ha. Vad man köper har enormt stor inverkan på spelet och det är viktigt att köpa rätt och relevant utrustning. Det är ganska svårt att göra det optimalt men tack och lov så finns det gott om sidor på nätet som hjälper till med vad man ska köpa till den hjälte man spelar just nu.

Vad man väljer att köpa för utrusning är långt ifrån det enda som spelar roll. Eftersom alla hjältar är olika och har olika styrkor och svagheter så finns det också en del hjältar som är bättre mot vissa andra hjältar och tvärt om. När man väljer vilken hjälte man ska spela så ska man med andra ord försöka att se till att ta en så kallad counter pick. Utnyttja motspelarens hjältes svagheter genom att välja en hjälte som är stark mot deras val. Det kan göra att du utan några större problem kan vara den som går vinnande ur era strider och gör dig starkare och överlägsen, vilket i sin tur kan leda laget till vinst.

Vilka hjältar som är bra mot vilka kan man läsa om championselect.net. Att titta där kan vara en otroligt stor hjälp för nya spelare eller alla spelare som inte har stenkoll på exakt vilka hjältar som är bra mot vilka. Det här tar tid att lära sig och sen ska man också vara medveten om att bara för att man lyckas ta en stark counter till motståndarens champion så innebär inte det att man automatiskt vunnit sin lane. Dels kan man klanta sig men sen har man också en spelare i jungeln som kan komma och ställa till problem.