Smite

Hittills har vi bara pratat om League of Legends vilket är långt ifrån det enda MOBA-spelet. Det första MOBA-spelet som kom och blev enormt populärt är DOTA. Där efter kom Heores of Newert. I deras fotspår har många andra spel också kommit, en del mer och en del mindre kända. League of Legends är det största i dagsläget men även DOTA2 som varit under open beta en tid har blivit enormt populärt. Blizzard som är en enorm aktör på spelmarknaden har utvecklat en egen variant som de kallar Heroes of the Storm. Spelen skiljer sig lite från varandra men grundtanken och idén är den samma. Det enda spelet som skiljer sig är ett som heter Smite. Smite är ett MOBA-spel där man inte ser kartan ovanifrån i ett tredjepersonsperspektiv. Det är ett FPS-spel med MOBA-tema. Spelet fungerar i stort sett precis som de andra MOBA-spelen med den enda skillnaden att det har blivit ett First Person Shooter istället.

Karaktärerna i MOBA-spelet Smite är hämtade från religioner och myter, allt från nordisk mytologi och grekiska skapelseberättelser till hinduism. Gudarna och karaktärerna i spelet är uppdelade i olika klasser. Två lag om fem spelare slåss om guld. Målet är att pressa sig igenom olika defensiva torn för att slutligen kunna krossa titanen.

Till skillnad från många andra spel tar man i Smite fågelperspektivet. Detta skiljer sig från andra populära MOBA-spel som har ett isometrisk perspektiv, till exempel Dota 2 och League of Legends. Fågelperspektivet i Smite har skapat förutsättningar för ett högt tempo och en överskådlighet som andra spel saknar. Spelet bjuder på bataljer och kurragömmalekar.

Temat i Smite

De olika gudarna, som är hämtade ur olika religioner, har blivit ovänner. De måste göra upp och använder sina magiska krafter i striderna. Freja, fruktbarhetsgudinnan från den nordiska mytologin, föredrar närstrider, medan Bakasura från den indiska mytologin föredrar djungeln där han kan äta upp monster och sedan kasta sig över motståndarna.

Välj karaktär beroende på vad du föredrar. Anubis passar om du gillar att bemöta dina motståndare genom att dela ut AOE – Arena of Effect. Athena eller Ymir passar bättre om du först vill gå ut i strid och sedan dra på dig skador. Totalt finns det hela 51 stycken olika karaktärer att välja mellan.

Positivt och negativt med Smite

Smite har många funktioner som hjälper dig som ny spelare. Instruktionsfilmerna är detaljerade, vilket gör det lätt att komma in i spelet. Dessutom finns övningsbanor för alla olika spellägen. Genom dessa kan du fokusera på att lära dig spelet utan att bekymra dig om att optimera karktärsbyggande, något som nya spelare ibland finner lite överväldigande.

Fågelperspektivet gör att det är svårt att få en strategisk överblick. Ibland måste du förlita dig på kartan när du har fastnat i tredjehandsperspektivet. Kartan hittar du i det övre högra hörnet men ibland räcker detta inte för att ge en så pass bra överblick att du kan välja den mest lämpliga strategin.

Både när det kommer till internetanvändning och webbsidor men också när det kommer till mobiltelefoners utveckling så finns det två branscher som ligger före alla andra. Den ena är porrbranschen och den andra är spelbranschen. Obekräftade, men ihärdiga, rykten säger att utvecklarna av Smite har anlitat några av de mest framstående spelsiterna i världen för att hjälpa till att utveckla sin platform så att deras spel ska vara så tillgängligt som möjligt men också för att skapa en bra mobil plattform. Spelsiter har alltid varit i framkant på utvecklingen. Spelbolagen var bland de första att erbjuda betalningslösningar via internet. Sedan var de bland de första att ordna streamingtjänster och nu är de i framkant med utvecklandet av användandet av mobila enheter. Att spela casino via mobila enheter är idag nästan lika vanligt som att göra det via datorn. Som ni kan se i listan från länken så erbjuder i stort sett alla stora siter spel i mobilen.

Riot games som utvecklar League of Legends är väldigt duktiga på att engagera folk både via datorn och mobilen. Smites mål är att bli ännu bättre och ännu större. Om de kommer att lyckas återstår att se, men med de största spelsiternas hjälp så skulle jag säga att de har riktigt goda chanser att lyckas.