Tips och Tricks – Vinn din lane

Det enda sättet att klättra i ranking är att vinna games. Eftersom man är 5 spelare i varje lag så blir ens egna insats något begränsad och man kan sällan helt själv bära ett lag till vinst, men man kan i alla fall hjälpta till ordentligt. Så hur vinner man sin lane?

Steg 1 är att se till att man behärskar ett antal champions för den rollen man spelar. Om vi ponerar att man i första hand är en som spelar to plane då bör man öva på och bli bra på minst fem olika top lane-spelare. Anledningen är för att bättre kunna matcha spelets dynamik. Om din junglare och support kör tanks så kan du fokusera på en mer aggressiv champion som har fokus på att göra skada snarare än att dra till sig motståndarnas skada och tanka den. På lolking.net kan man få massor med hjälp med vilka champs man borde lära sig. Man kan se hur populära de olika champsen är, hur ofta de blir valda och hur ofta de vinner osv. Det är en del matnyttig information.

Steg 2. När du hittat ett antal champs som du behärskar och kan spela så kommer vi till själva spelet och inte det som sker innan spelomgången börjar på riktigt. Ett hett tips här är att börja försiktigt. Istället för att börja med damage items och hoppas att döda motståndaren så är mitt bästa tips att börja med defensive items, såvida man inte är ADC. Det är den enda rollen där det här tipset inte stämmer. Men annars så kan det vara klokt att börja med items som ökar ditt totala HP, armor och magic resist och din sustain som gör att du kan vara längre i lane och döda minions och tjäna pengar. Dessutom så minskar det risken att dö i lane också så risken att ge motståndaren fördel minskar.

Steg 3. Behandlar lasthits. Istället för att försöka döda varje våg av minions så fort som möjligt så kan det vara smart att bara slå det dödande slaget. Alla minions kommer att slåss mot dina motståndares minions och till slut dödar de varandra. Om en minion dödar en annan minion så får du inget guld. Det måste vara du som slår det dödande slaget. Istället för att bara slå dem tills de dör så är rekommendationen att bara slå ett slag på den som precis är på väg att dö. När motståndarens minions är döda så kommer dina överlevare börja vandra vidare mot motståndarens bas tills de möter nästa våg med minons eller något av motståndarnas torn. Det bästa är att ha minions alldeles vid ditt torn och bara stå där och lasthitta. Då är man väldigt safe. Motståndaren kan inte, i all fall inte i början av spelet, slåss mot dig i närheten av ditt torn eftersom tornet gör väldigt mycket skada och det skulle resultera i att motståndaren dör och du överlever. Så att bara lasthitta gör att dina minions kommer att dö innan motståndarens, förutsatt att denne slår på dem mer än bara lasthits. Det i sin tur resulterar i att alla minions kommer att komma närmare ditt torn vilket gör att du kan stå där och känna dig trygg i dina lasthits, medan motståndaren har lång väg till sitt torn vilket gör denne sårbar för ganks från spelaren som är i junglen.

Steg 4. Jaga inte riskabla kills. Om du vill spela safe and sound och inte riskera att förlora lanen genom tvivelaktiga fighter så låt bli dessa. Dyk inte in under motståndarens torn för att försöka få en kill eftersom det oftast resulterar i att du dör, eller att ni båda dör och du inte tjänat något på det.