LoL och Dota är två av världens bästa MOBA-spel. Men det finns dock många skillnader spelen emellan, trots att League of Legends faktiskt är baserat på Dota-franchisen. I den här artikeln uppmärksammar vi fyra viktiga skillnader som särskiljer spelen på ett mycket tydligt sätt.

 

LoL och Dota 1 och 2 – 4 viktiga skillnader

  1. Hjältarna: Hos Dota är alla hjältar tillgängliga från start.
  2. Flexibiliteten: Karaktärerna i Dota kan placeras var som helst.
  3. Spelupplägg: Du kan döda dina egna hjältar och enheter i Dota.
  4. Popularitet: League of Legends är mer populärt än Dota.

Nedan pratar vi mer om de skillnader som precis nämnts i större detalj. Vi vill även förtydliga att systemkraven är både likvärdiga och relativt låga, så du behöver inte skaffa en kraftfull gaminglaptop bara för att kunna spela något av spelen. Men tumregeln säger dock: Ju bättre dator – desto trevligare spelupplevelse.

 

1. LoL vs Dota 1 och 2 – hjältarna

I League of Legends har du i början bara ett fåtal hjältar att välja bland, medan du i Dota-franchisen kan spela med alla hjältar direkt från start. Det faktum att man bara får spela med ett fåtal hjältar i början av League of Legends gör att man får möjlighet att specialisera sig, och lära sig allt om ett fåtal hjältar.

Att man inte får möjlighet att spela med samtliga hjältar i League of Legends innebär dock att man inte blir lika flexibel. När man i Dota-franchisen tvingas mäta sig med någon av hundratals olika hjältar, då tvingas man skaffa en mer flexibel spelstil. Och om man inte lyckas med det – då är det i regel en förlust som gäller.

 

Tips: Om du tycker att MOBA-spel är för högljudda, då är det en bra idé att skaffa ett bra gaming-headset.

 

2. LoL vs Dota 1 och 2 – enheternas flexibilitet

De enheter som återfinns i LoL måste var uppställda på ett specifikt sätt. På den översta banan måste man i LoL ställa ut en tank, som klarar av att ta mycket skada. På mittenbanan måste man placera en hjälte som är duktig på magik och på den nedersta banan måste man ha en supporthjälte som stöttar laget när matchen närmar sig sitt slut.

Att som LoL gör, tvinga spelarna att placera specifika hjältar på specifika banor, är inte nödvändigtvis dåligt. Men med en så pass stor förutsägbarhet bidrar det till att League of Legends också blir ett mer förutsägbart spel, på gott och ont.

När man spelar Dota kan man placera ut sina hjältar precis hur man vill. Om man är sugen på att spela med tre tanks, då går det utmärkt. Och man kan faktiskt till och med vinna många matcher med tre likvärdiga hjältar, bara man är skicklig nog.

 

3. LoL vs Dota 1 och 2 – spelupplägget

Även spelupplägget skiljer sig MOBA-spelen emellan. När man spelar Dota kan man inte kasta trollformler för att få fler enheter, och man kan inte heller förbättra sina hjältar med hjälp av runor. Den största skillnaden är dock att man i Dota-franchisen kan döda sina allierade, till och med sina egna hjältar.

Att döda enheter i sitt eget lag är alltid en god idé såvida motståndaren kastat en trollformel på dem, som gör dem mer till en börda än en tillgång. När man i stället spelar LoL kan man aldrig skada sina egna enheter, vilket är en ytterligare faktor som gör LoL mindre komplext i jämförelse med Dota.

Tips: Läs gärna mer om bra gamingskärmar som förhöjer din spelupplevelse.

 

3. LoL vs Dota 1 och 2 – populariteten

Som Pinnacle.com förtydligar har Dota-franchisen inte lika många aktiva spelare i jämförelse med LoL. Men när man spelar LoL är motspelarna dock relativt oförlåtande såvida man spelar dåligt. Hela LoL-communityt har ett rykte om sig att vara relativt hatiska mot nya och/eller talangsvaga spelare.

Om man i stället spelar Dota, då är motspelarna i regel mer förlåtande om man gör misstag. Men även när du spelar Dota kan det finnas elaka troll, även om de inte är lika många till antalet.

 

Videotips

I videon nedan pratar Youtubern High Elo TV mer om de skillnader som existerar mellan Dota 2 och League of Legends.